Bubur Pedas Sarawak
- 1 pkt bumbu bubur pedas ( atau mengikut banyaknya bahan)
- 100 gm udang / ayam / daging
- * kacang panjang, jagung muda,midin, tauhu kering (fucuk),cendawan cina
- 5 tangkai pucuk singkel (pucuk buas) - dihiris halus
- 5 tangkai daun kunyit - dihiris halus
- 5 biji cili kering (jika mahu pedas)
- 2 biji bawang merah - ditumbuk halus
- 2 biji bawang putih - ditumbuk halus
- 2 - 3 sudu besar minyak masak - untuk menumis
- 3 cawan pati santan
- garam
- serbuk perasa
- - bahan lain yang boleh digunakan mengikut selera sendiri iaialah seperti sotong, rebung,umbut,nenas,lobak merah,ubi kentang,bunga kantan dll yang sesuai.
Cara-cara
- tumiskan bawang.
- masukkan samada udang, ayam atau daging dan masak hingga empuk.
- masukkan bumbu yang sudah dibancuh dengan air.
- biarkan mereneh dan masukkan pula kesemua bahan sayur dan bahan hiris tadi.
- masukkan pula pati santan dan biarkan mendidih lebih kurang 10 minit sambil dikacau perlahan.
- sesuaikan rasa dan angkat.
ngeler dah ni... dah dapat bygkan keenakkannya....minggu dpn boleh buat kot..tgh tunggu rempah aje ni.....hubby x nak mkn xpe..aku mkn sorang...amboiii...tamak nampak....
No comments:
Post a Comment