Tuesday, August 31, 2010

Blogger

S: K3napa suke berblog?
J: Sebab aku bleh luah apa yg aku rasa...

S: sejak bila pandai berblog ni??
J: Sejak jadik silent follower blog redmummy

S: siapa red mummy tu??lawyer??
j: takde la...dia blogger biasa yang luar biasa..Dh mcm artis pun ade. ramai 
   giler follower dia. ...kaching2 lebat hanya dengan berblog..lagi satu aku suke
   tulisan dia..dan aku suke handbag2 dia...bak satu blehhh???...

S: Ada ke org baca blog kau ni?
J: Entah le....kalau ada pun inchik hubby...itupun untuk betulkan ayat2 aku yg 
    kadang kedaung jalan ceritanya..

S: Apa yg dapat dengan berblog ni?
J: Puas..aku dapat luahkan apa yg aku rasa...Nk cakap kadang tak tluah...so, 
    tulis aje laa..Duit??..ade la 50 sen setakat ni...hik..hik..

S: Best ke berblog ni?
J: Mula2 tak tau nk tulis ape...tapi bila dah biasa, seronok pun ade..gian tu, 
    kenkadang...

S: Ade ke masa nak berblog ni?
J: Ade je...takkan bergossip ada masa, berblog xde masa plak ekkk..

S: Ade ke Idea nak berblog ni...
J: Ade. Byk benda boleh cerita...Kalau xde, diam2 sudahhhh..

Uishh..udah2 le tu mcm ngeng je bersoal jawab sendiri...tapikan mcm x caye aku ade blog sendiri..org nk dok kata aku syok sendiri, katala...no hal la beb...Cuma bila dh ade blog ni aku lebih rajin ngadap mr blue aku ni compare aku ngada tv...Nak buat camno, tv anak aku dh conquer...mak rela dalam paksa u.....

Monday, August 30, 2010

53 Tahun Sudah..


53 tahun kt merdeka....Merdekakah kt???...Kadang aku rasa kt masih dijajah. Mungkin yang dah merdeka tanah air kt. Tapi pemikiran???..Tak perlu untuk aku ulas pepanjang lebar..Terlebih patriotik plak nnt...apapun Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang ke 53...Hargailah kemakmuran yang kt ada...

Tukang Urut....

Bila Cik awek kecik dah pandai minta urut.......






wah..wahh...Mintak urut plak dia yee...Penat sgt kot..yelaa...seharian puasa. (Puasa kerr)...mana tak penat, dok tolong mama dia ni kemas umah, sapu sampah, memasak..Tu yang minta upah picit tu..Tapi yang sebenarnya inchik suami tgh urutkan bahu aku..tetiba awek kecik ni nampak. Dan2 tu jugak dia mintak urut gak...Itu belum nampak aku dok cabut uban ayahnya lagi. Dia pun sibuk minta aku cabutkan uban dia. Pening gak aku nak carik uban kat kepala budak umur 2 tahun ni...hurmmm...

Sunday, August 29, 2010

Nasi Lemak Kukus + Ayam Goreng Berempah

Akhirnya, .....menjadi jugak...

Nasi Lemak Kukus


 Ayam Goreng Berempah

 timun+telur dadar+sambal tumis+kacang+ikan bilis

khas untuk incik suami kerana aku terlajak pagi tadi..kesian dia x bsahur. aku?? tak kisah. Bukan red flag laa.. sbb mlm tu aku dah menguyah x henti. Tu yang bleh cover sehari tu....kenkonon nak stay sampai sahur, akhirnya aku tewas dgn pujukan mataku sdiri. Ni Prince of Persia punya pasal la ni.aku dok layan cite tu sampai kul 3...Sape suruh..kan dah tlajak...Sedar2 je dah jam 6.05 pg. Kira halal la yekk..hehhe..tu yg aku cover balik masakkan inchik hubby nasi lemak ni...heheh..maafkan saye ye incik tuan tanah...

Dan lempeng ini hanya untuk aku. No kongsi2 ya...makan lempeng cicah sambal tumis...aduhhh..terbaik untuk tekak aku sebenarnyaa...nikmatt...:))

Berebut!!


Wachaaaaa.......dush..dush...kasi smack down 4 kali pada incik yg dok donload movie kat umah. Ini menyebabkan segala kegiatan aku nk melayan internet terbantut. Patut dari tadi asyik dok loading memanjang...

abang download movie ye??

kenape??

ni internet slow giler ni..

(sambil menyengih muke x bersalah)..haah..abg tgh download movie..cite (entah ape disebutnya. x berapa nk tangkap dek telinga aku ni)...best tau..nape?..slow sgt ehh?

huh!!..lagi mau tanya...(sambil memuncung 5 depa)

Nota kuku besi: lain kali tolong la buat keje mendownload tu memalam sket ehh...tensen makcik pose2 ni..tv anak dah conquer, internet ayah dh conquer...mama????..&%$@@$))&^%#

Puasa Dihujung Minggu


Masanya untuk shopping raya. Yeahhh....Eh bukan ke, semua dh settle???..ala...yg ni shopping cuci2 mata je...tapi manatau ada yg berkenan, bleh aku rembat selai dua. Lagi satu aku nak bawak awek kecik aku jenjalan. Kesian asyik soh ddk umah je.bila aku kerja, ddk la dia umah pengasuh dari pagi sampai ke petang..Sungguh kesian aku tgk awek kecik aku ni. So hari2 minggu mcm ni la aku spend masa dgn dia....

 


Si awek kecik ni kalau jalan kemain laju lagi...sekarang dah tak mau naik stroller..bila kluarkan stroller, pandai plak dia tolak tepi. Bosan dah mungkin asik kena tolak. Sesekali nak gak berjalan. Sebenarnya mak ngan ayahnya  yg malas nk mengejar...Dah mcm acara lari berganti-ganti  plak dah. So sekarang mmg no choice la. Dia kata xmau naik stroller, xmau le. Klau paksa, mau ngamuk satu shopping mall nnt. Nnt sape yang ssh??mamanya gak yang ssh. Susah nak shopping...so, kasi can la anak tu menapak satu shopping mall tu. Nasib baik la waktu tu x ramai org. Puasa mungkin. Sbb tu org malas nk kluar kot. Aku ni aje yg x kira pose ke idak, merayap, ttp merayap...



Tetiba nampak plak vespa kuning ni. Tengok je vespa ni aku teringat zaman aku kecik2 dulu. Mana taknya, nampak je vespa, siap la dahi sesapa kena tepuk. "Vespa tak kunci"..ntah ape jenis permainan dan sape yg mulakan pun aku tak tahu. Biasalah bbudak kg...ttiba teringat kenangan zaman cecomot kat kg dulu...


Rehat kejap. Penat sangat la tu...mama soh jalan, dia dok pi blari jek. Sape suruh...Kalau ikut mama, bukan semua kena singgah ke??..huhu.. Satu peel buruk aku, aku tak suke sales assistance dok follow belakang punggung aku...wachaaa..rasa aku pi humban SA tu jejauh. tapi aku xleh  nak salahkan dia gak. Dah mmg kejenye entertain customer. And luckily inchik hubby paham. Dan dia akn cakap kat SA tu jgn dok follow aku. Klu dok follow jek,kompem aku x beli. Serius aku rimas bila ada yg dok perati ape yg aku nk beli dan ape yg aku belek. Sbb tu kalau ade SA yag dtg kat aku soh beli itu ini, dgn xde perasaan aku akan cakap, "xpe..terima kasih"...Tak kisah la barang tu murah ke, mahal ke, yang penting, tolong jangan follow aku...









Angan..

Dah tengahari mcm ni mulalah kepalaku ligat memikir nak masak ape. Asyik la dok belek resepi kat internet ni.Last2 aku decide nak masak nasi lemak kukus dgn ayam goreng berempah...Dan semua tu aku tak pernah buat sebelum ni. Nasi lemak biasa tu, ade la..Tu yang berangan nak buat tu. Tak taula menjadi atau tak...So dgn teknologi yang ada, akhirnya aku jumpa mcm mana nk buat nasi kukus ni. Susah gak..tapi tak salah untuk aku cuba. Sbenarnya aku dah tak tau nk masak ape. klu ikut tekak aku, x kisah..mee hari2 pun aku bedal. Tapi kesian plak kat inchik suami. Aje kurus klu ikut menu aku....

Friday, August 27, 2010

Bila Cuti..

Bila hari cuti:

Inilah masanya untuk bersenang lenang dn bermalas-malasan..kalau ddk kat kg dulu jangan harap...rutin, ttp rutin..agak2 kalau malas, zassssssssssss.....dapat la sedas libasan hanger dari puan emak...

Bulan2 pose mcm ni lagi la, tdo mcm tak hingat nak bangun. bangun pun, untuk solat, pastu zzzzzzz..balik. Kalau kat kg, mau kena mandi sebaldi air.

Masa ni la nk tgk tv sampai lebam bijik mata. Kalau kat kg, mau dah kena  dh jeritan halilintar....

buat keje yang sepatutnya 1 jam kasi settle 2-3 jam. Kalau kat kg, mau kena tazkirah 5-6 muka surat. tu pun belum tentu abis...

Tapikan walaupun byk kenangan disebat, dirotan, dimarah kat kg nun, aku ttp suke balik kg. Dah buat salah, mana tak kena rotan. SEmua tu mendewasakan aku. Dan yang pahit tu sebenarnya manis bila dipikir2kan balik. Mungkin cara puan mak dan en ayah ala2 askar, tapi pk2 balik, diaorang nk mendidik aku. Yela, bayangkan aku pernah buat keje gila gi mandi kat site tempat org nak buat balai raya. wahh...kemain aku and the gang dok berkubang. Ini termasuk abang aku. Balik rumah, siap, dua2 kena sesah...hambikk..rasakan...masa tu pk mak tak sayang. tapi sbnrnya mak sayang. Gila ko kalau lemas sesemua dalam tapak yg baru kena korek tu. Tak ke naya. Itu namanya xde keje, carik keje. Dah tu siap kira aku kena berapa libas, abg aku kena berapa libas. bleh gitteww..birat badan aku weii. Padan la muka aku ngan abg aku. Aku tau mak nk mengajar aku. Dia cuba mendidik aku jadi manusia yang baik. Mana ada mak ayah tak sayang anak. Cara mendidik je yang berbeza. dah dapat anak degil mcm aku adek beradek, mau mak ayah asyik nak menyabo je....Tapi alhamdulillah..dah beso2 ni perangai memasing makin baik dan makin molek. Moga makin hari makin baik..aminnn....

Menangis Lagi

uwaaaaaaaa....sob..sob...dan entah yang keberapa kali aku menangis....tiap ayat yang diutarakan buat hati aku bagai disiat..Cukup segala rempah untuk aku mengalirkan air mata..bayangkan aje la, tiap kali baca,  tiap kali tu juga air mataku mengalir. Actually aku baru jumpa satu blog ni....



Itupun awek kat opis aku yg bagi link ~Beautiful angel~ ni kat aku...Ya..mungkin aku tak cukup kental untuk mengharungi dugaan seperti itu...aku hanya mampu doakan mummy kepada allahyarham adek alanna ni kuat je...sabar dgn dugaan yg diberi....al-fatihah untuk adek Alanna Qis..moga kamu tenang disana...

Wednesday, August 25, 2010

150 Juta Kali

Untuk kali keseratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta, apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas, jujur apa adanya”
“Aku lagi kenal dia”

Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis, aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku, sambil berkata
“sayang mungkin baran tak kira masa
tapi sayang tahan kalau yang salah saya
sayang mungkin saja keras kepala
tapi sayang manja bila kita berdua–
"saya kenal sayang saya”

Buat apa dicerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata
Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi senja
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada
Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa

Rahsia kita berdua..

songs by Finn Jamal
Nota ibu jari: mcm aku je dawai besi itu..tak caye, tanya incik hubby...apepun aku suke lagu ni..sikit lebih kurang tkena gak kat hidung mancung ku ini.

Ngantuk

Kompem aku mmg tgh ngantuk ni. Ini semua gara2 awek kecik aku yang bangun pukul 3 pagi. Aku terjaga bila dia merengek nk susu.. opkos la ayahnya yg kena buat. Bila aku terjaga, awek kecik aku tu hanya pakai pampers je..aiyokk..mana baju??..mana seluar??..ini mesti sorang tdo, semua ikut hayut.. Baju awek kecik pun x dan nk pakaikan....aku klu bab tdo, toksah cakap...Letak je pale ni, kompem terus hanyut. Lebih2 lagi malam tadi ayah si awek kecik  ni gi bukakkan cite ortomen....klu 15 minit xpe...mau dekat sejam. Tak habis2....Pening aku tgk ortomen reramai ni.

Demi kasih sayang yang meluap2 kat si anak, si ayah sanggup gunakan kepakarannya mendonload cite ortomen yang panjang berjela....mak aiiii..ape punya cite ortomen ni...byk giler ortomen ni...rupa itik pun ade....rasaksa pun bleh gaduh sesama sendiri. Kalau tanya nama sesekor ortomen tu, kompem aku dapat F9. Idak le ku kenal semua. Si awek kecik bleh plak mintak bukak kan cite ortomen tu lagi kul 3 pagi

mama nak  mos (pelat lagik tukan...otoman kosmo jadik mos)

mos sleep

mamaa, mossss

isk..kan gelap lagi ni..mos x bgn tdo lagi ni

mama!!!!

huh..mos dah masuk penjara dah....

senyap terus cik awek aku. Tahu ke ape tu penjara..gasak la..janji dia paham bahasa.. Degil boleh tahan. Mcm mama dia gak...sape la mama dia tu..last2 layan laa  kartun cicak  kat astro tu...ntah ape tajuknya pun aku lupa..janji ade cicak....maka jadik la aku tukang translate kat dia....suke sgt tgk kartun cicak tu yekk...mama bagi nakkkk???...eleh...mama pun  takut nk pegang cicak, nak bagi kat adek plak ekk..chit..alaaa...mama bukan takut, gelik sikit jeee.....

oke....mata sudah terang, moh le sambung buat keje...udah2 le tu nk berblog...karang ngantuk lagi, aku sambung berblog..kalau ngantuk lagi gak, jadik la aku sleeping beauty japp..zzzz.. :))

~Cintailah Aku Sepenuh Hati~

Di dalam hatimu
T’lah aku temukan
Arti kebahagian
Bersama dirimu
Aku merasa berarti
Sanggupkah dirimu
Untuk bertahan
Hingga waktu tak berjalan
Mencintaiku
Walau bintangku tak terang
Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini
(Tiada arti semua bila kau pergi)
Betapa hidupku takkan pernah sama
Bila kau tinggalkan ku
Tetaplah di sini saling memiliki
S’lama-lamanya
Genggamlah tangganku dan peluklah diriku
Saat ku jatuh nanti menangis sepi
Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Cintailah aku sepenuh hati
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini
Tiada arti semua bila kau pergi

Tuesday, August 24, 2010

Main Masak-Masak

Sukekan kalau apa yg kt masak org mkn..tak puji xpe..klu mkn sampai licin tu...puas giler hati.. dan mungkin sbb incik hubby dah bleh terima ape yg aku masak..incik hubby agak fussy bab2 mkn ni....tiap hari dok pk nak masak ape..nak masak ape....sedap atau x, tunggu masa buke nnt rasa. Yang penting aku masak...mcm2 dok aku berangankan...bila masak, kadang jadik...kadang kedaung gak rasanya...bak pepatah org tua, practice makes perfect...

So harini dengan angan2 yang ada,aku masak ayam masak merah dan udang goreng...masak sesimple yg mungkin...sian plak klu aku tak siap masak incik hubby ngan si iman dh ddk menadah tgn baca doa, puan mama x siap masak lagi...so, inilah hasilnya..


ayam masak merah




 udang goreng


 Otak2 popia. yang ini idak le aku membuatnya. Rajin la sgt aku ni yek. So, beli yg frozen aje...

 ini koktel handmade by mr hubby..guided by me..:))

Dan sempat aku masak untuk sahur skali...pehhh..kemain rajin ekkk...sbnrnya malas nk bgn pepagi. Save 1/2 jam.... 


rendang daging..termerah la plak...


kailan goreng..ikan masin yellek...lupa nk beli..so kailan aje laa..ini aku masak pepagik ye..

Nota kuku besi:kenapa aku suke post pasal mkn??..sbb aku suke makan....:))


Sunday, August 22, 2010

Harapan Yang Musnah

Musnah sudah harapan nk meronggeng di hari minggu. Niat di hati nak meronggeng, tapi apakan daya tpaksa ddk bertunggeng bertinggung sambil tgk apek cha ya nun alif betulkan bateri kete yang kong sampai tertongeng-tongeng.Kalau aku tak siap lagi xpe...berialah aku anak beranak ni bersiap, last2 tak jadik kluar...arghhhhh.....hampa sudah hati ini.  Nasib baik still kat porch kat umah. Kalau kena kat tpt lain, tak ke naya. Nasib baik la ade workshop yang bukak. Kalau tak, kompem makcik ngan pakcik ni cuti sok....Takpe2..next week kasi pulun shopping. Upah tak jadik kluar this week..Bleh plak gitew ekk...mau nipis rambut incik hubby kalau dia tau ni.... alaaaa..shopping raya bukan selalu. Setahun sekali...takpekannnn...

Saturday, August 21, 2010

Saya Kenal Sayang Saya....

sayang saya kenal saya tak??

saye kasar...
saye kuat merajuk...
kenkadang saye baran...
saye cengeng...
saye keras kepala...
saye kuat shopping...
yang buruk dtg dari saya..tapi sayang saya sayang saye tak??

Kenapa????

Kenapa suke mengambil kesempatan???...mmg aku tak suke org mcm ni. Bila memerlukan, xde plak dtg. Bencikkan???...tapi nak buat mcm mana.Mungkin dah tabiatnya mcm tu. Dah tbiasa. Tak reti nak paham keadaan orang. Tahu nak pentingkan diri sendiri je. Peduli ape dgn orang lain. Org lain ssh xpe. Dia ssh, jangan. Bila minta tolong, buat muka. Bleh plak macam gitu ek??..Orang mcm ni pun ade ke? Tak paham aku.... kalau sekali dua mungkin tak ape. tapi bila dah berkali2??..mesti makin tak suke kan???...arghhhh...aku yg tengah emosi.....

Thursday, August 19, 2010

Sahur Yang Mengalahkan Berbuka

Pada org lain ni mungkin simple je...tapi pada aku,...mak aiii...byk betul. ini Sahur ke hape??..Ini sebenarnya cover perut sebab semalam terlajak sahur..bleh gitteww...


sambal sotong + telur dadar + ikan goreng + bendi celur

Tersadap la gak aku lepas makan. Ehh...bukan aku makan sorang ehh...opkos la dgn en hubby. Dua org punya makan..Terkial2 aku nak ngabiskan. Telur tu aku soh hubby mkn sorang. Sambal sotong share, ikan ngan bendi tu aku ngap sorang..Terlebih rajin plak masak....ala..kenkadang aje..xpe la kannnn..

Iman n Mok


aiyokkk...kantoi plak mama nak snap gambar dia....



Pandai cari port empuk ye....mama x cukup empuk ye, so ddk kat mok je la...



entah ape la lover aku ni dok tulis...luahan perasaan mungkinnn.....

Tuesday, August 17, 2010

Bila Tekak Dah Pandai Memilih..

Kadang bosan gak membeli kat pasar ramadhan ni. Bukan aku terlampau memilih..tapi bila rupa lebih indah dari rasa, camno??..tekak dewasa aku ni takleh nak terima. Kalau nasib baik, mmg sodap, klu x, mmg hampehh...last2  terlungkup dlm bakul sampah. Kan ke membazir tu...so last choice, mmg kena masak. Idak le aku msk beberat mana. Just a simple dishes...

siakap goreng + kang kung goreng belachan



cekodok pisang n tauhu sumbat ayam...

yek yo oo..aku masak balik keje...tp disebabkan tuntutan tekak yang dah makin pandai memilih ni, aku masak la gak...Yang lain tu aku  masak, selain tauhu sumbat tu je  yg aku beli. Aku tengok en hubby lajuk je mkn. Siap tambah, kira ok la tu. Idak le masakkan aku ni sesedap masakan chef otel. Tapi setakat untuk nk mengisi kantung perut aku n hubby, kira lulus la...owhh..sungguh memuji diri sendiri ni....

Daging Rusa, Kantoi sudahhh....

Muahahhahaha...gelak jahat dh kluar ni...Kan aku dah kata, kalau hubby aku tau yg dia mkn tu daging rusa, kompem dia tak makan. Akhirnya dia tau gak...tau pun sbb dia baca blog aku ni. Siap kompemkan lagi betul ke daging tu daging rusa...Yelaaaa...xde tipu punya...Dah mcm inspektor sahab la plak tanya aku memacam....bila aku tanya sedap ke tak, dia bleh cakap "mana abang tau...abang tak makan"...dgn pantas aku menjawab.."laaa..yang dalam mee bandung tu, daging rusa la"..terus senyap en hubby....dan2 muka merah....hehhehehhehehhe...mesti tobat nk main mkn je lps ni...alaa....boleh je sebenarnya mkn..tapi bila ckp daging rusa, mula la bayang yang bukan2....ala..as long as aku rasa hubby aku bole mkn, aku bg je...Lepas ni misi daging itik plak....ade berani??....hehhehhehe....

Sunday, August 15, 2010

Jam 5.10 pagi

Tulah..sape soh tdo lewat...kan dh terbabas...5.10 baru aku tsedar...jam loceng dok berdering kul 4.30 aku buat dek jee...nanti dulu la..kejap lagi laa..tulah ikutkan mata sgt. Ni, bukak je mata, dh pkl 5.10..melompat aku dari katil. kelam kabut nk masak. nasib baik la en hubby mintak buatkan mee goreng je. so sempat la aku masak. Untuk aku ngan aly just panaskan bubur pedas je...sempat gak la..habis ku gegar 1 umah soh bgn sahur. xde nk lambat2. Tak larat aku nak naik tangga turun tangga kejut org. Lg pun aku mmg jenis yg x suke kejut org tdo berkali2. Tak pasal2 temperature aku naik. So pepandai la memasing bgn yekk....

Saturday, August 14, 2010

Juadah Untuk Harini

 Bubur Pedas Sarawak

Harini nak kata rajin, idak la...Tapi disebabkan nak makan, aku gagahkan jua tanganku ini...mcm buat keje berat aje la pulak. Aku teringin mkn bubur pedas. Hubbyku teringin mkn mee bandung + koktel buah...wahhh..ngalah mkn 10org aje ni. Tapi takpelah, kebetulan  si aly ada kat umah, so aku kerah la dia.Muahahhaha...gelak jahat aku dh kluar dh ni...alaa...dia sedia bahan je. Aku yg masak. Just fruit coctail  je aku tolong dia buat...kira fair la tu kann.

Anyway thanks pd kwn hubby aku yg sanggup belikan rempah bubur ni. Yela dah namanya pun bubur pedas sarawak..so, kena beli kat sana jugak la...


mee bandung buat suamiku yg mengidam

One thing yang diorg xtau aku masak ni, aku guna daging rusa. penat kau dok memburu. last2 dapat gak..hehheh...hebat beno la plak aku ni nk pi memburu. Oder online jek..sampai dpn pintu opis...Aku malas nk cakap...nnt tak pasal2 ade yang sanggup x mkn. Ni aku tak cakap, kemain lajuk je memasing makan...hehehe...kalau tak ckp kompem boleh mkn...kalau aku btau, kompem kena argue memacam...so, kalau hubby aku baca blog aku ni, dia tau la...klu x...minggu dpn la baru btau...bleh gitteewww...

Takkan Berhenti Berharap

Aku tidakkan berhenti berharap...Tidak putus berdoa moga ianya menjadi kenyataan suatu hari nanti.Aminn..Insya'allah..Moga Rezeki menyebelahi kami. Insya'allah...

~Nasi Arab~

Alhamdulillah..rezekiku...niat di hati hanya mengoder..ttiba dibelanja. Moga Allah murahkan rezeki bagi yang membelanja tu...


Juadah berbuka untuk smlm, Nasi arab. Tapi itu hanya untuk hubby ngan adek aku. Malas la plak nak singgah memana balik nnt. So aku tapaukan aje Nasi arab. Itupun kirim ngan orang....dan dpt free plak tu..Alhamdulillah..rezeki gak tukan...


Hanya ini hidangan utk ku..pisang tanduk goreng + sambal kicap...kesiankan???..udah2..xyah nak kesian2. Aku lebih rela makan itu je dari mkn nasi. Xde maknanya nak kesian2... lagipun aku mmg suke giler mkn pisang tanduk. Setakat sebijik tu, mmg aku sorang bleh mkn. Tapi dgn syarat potong nenipis..goreng genggaring...pastu cecah sambal kicap...pehhh..empat mak mertua lalu pun  mmg x perasan la...lgpun pisang ni mak aku yg bagi...dan kalau dia nk bagi pun aku mintak yg mentah..yang masih hijau..xmau yang masak. Aku tak berapa gemar yg dh kuning tu...Ayah aku cakap apasal x dimakan aje yg baru nk putik tu..Kalau org mkn yang putik tu, tak sempat pisang tu nk berbuah....hehhehe..pandai menjawab anakmu ini yee...

Friday, August 13, 2010

Bubur Pedas Sarawak

Buburpedassarawak

Bubur Pedas Sarawak

  • 1 pkt bumbu bubur pedas ( atau mengikut banyaknya bahan)
  • 100 gm udang / ayam / daging
  • * kacang panjang, jagung muda,midin, tauhu kering (fucuk),cendawan cina
  • 5 tangkai pucuk singkel (pucuk buas) - dihiris halus
  • 5 tangkai daun kunyit - dihiris halus
  • 5 biji cili kering (jika mahu pedas)
  • 2 biji bawang merah - ditumbuk halus
  • 2 biji bawang putih - ditumbuk halus
  • 2 - 3 sudu besar minyak masak - untuk menumis
  • 3 cawan pati santan
  • garam
  • serbuk perasa
  • - bahan lain yang boleh digunakan mengikut selera sendiri iaialah seperti sotong, rebung,umbut,nenas,lobak merah,ubi kentang,bunga kantan dll yang sesuai.

Cara-cara

  1. tumiskan bawang.
  2. masukkan samada udang, ayam atau daging dan masak hingga empuk.
  3. masukkan bumbu yang sudah dibancuh dengan air.
  4. biarkan mereneh dan masukkan pula kesemua bahan sayur dan bahan hiris tadi.
  5. masukkan pula pati santan dan biarkan mendidih lebih kurang 10 minit sambil dikacau perlahan.
  6. sesuaikan rasa dan angkat. 
nota kaki:
ngeler dah ni... dah dapat bygkan keenakkannya....minggu dpn boleh buat kot..tgh tunggu rempah aje ni.....hubby x nak mkn xpe..aku mkn sorang...amboiii...tamak nampak....

Jumaat Datang Lagi.

Alhamdulillah.......Jumaat menjelma lagi...arggg..begitu cepat masa berlalu....biasanya hari jumaat waktu rehat mmg panjang tak hingat. Biasalah....keje gomen. Dan biasanya masa2 macam ni aku dok beronggeng cik kiah kat mall..biasalh..dok cuci mata. dan terkadang bleh cuci wallet sekali. Tapi idak le sampai bersih..awal bulan lagi oii..merangkak aku nk sampai hujung bulan nnt. makanya terpaksa mintak pada en banker la..hehhe..masyeh ye en banker yang memahami..Ini disebabkan ramai yg amik kesempatan balik umah, yela umah dekat. Kalau umah aku, mau tak balik opis. Jauh tuuu... so tinggal le aku sensorang kat opis. Menyesal plak aku x drive arini. kalau tak bleh aku meronggeng sensorang dirik...

Tetiba terpikir nak masak ape untuk berbuke esok. Nape tak harini ek??..Ermm..seperti kebiasaan mmg klu hari bekerja, aku ngan hubby beli je. Aku nak masak, x bagi la plak. Hanya masak utk sahur jek. Penat katanya....Dan aku sebenarnya tak suke membeli. Aku lebih suke masak. Walaupun tak sesedap mana. Tapi aku rasa sedap la...yela..ikut tekak aku, kannn...kompem sedap. Itu aku la yg kata. Bukan org lain yg rasa. hehehehe..Kalau tak sedap maap yerr.... lagipun aku bukannya mkn nasi. heloooo...aku bukan diet okehh. Nasi tu yg kurang nak berkanan dgn peyut aku time2 pose ni. Biasa kalau aku mkn nasi waktu berbuka, mulalah...lepas makan je, terus rasa mcm nk pitam. nak angkat tangan pun tak larat. Melepek aje..Aku pun tak tau nape. Tapi mmg aku tak sanggup..kenkadang teringin gak nak manjamah nasi. Tapi terpaksalah aku tahan. kalau x, badan aku yang tak menahan nnt...So, berbuka, mmg aku mkn yang simple2. Biasa mkn mee..kalau bagi aku kuih aje pun aku x kisah. Janji mkn. Yang makan nasi hanya en hubby. So, kalau masak nasi, aku hanya mkn lauk je.Bleh gitteww...Pelik sungguh aku ni. Tapi itulah aku......

Thursday, August 12, 2010

Bila Aku Marah

Bila aku marah apa perlu aku buat. Aku tak suke nak cakap apa yg aku marahkan. Aku lebih suka diam...orang kata tak elok simpan dalam hati. Tapi aku tak pandai luahkan ape yg aku tak puas hati. Silap hari bulan, makan diri..tak mau aku.Lebih baik ddk diam2 sini. ...Biarlah ku telan pahit sdiri...wah..wahh..ttiba memadah sensorang diri. Makin aku layan perasaan aku ni, makin mengong aku rasa. Udah2 le tu..makin marah, makin tua rasanya. biarlaaaa...sob..sob...melayan perasaan la plak...

**Ramalan Tarikh Lahir**

***Sekadar ingin berkongsi..****

Bagi mereka yang mendaftarkan akaun Facebook dan aktif menggunakannya pasti sedia maklum bahawa antara aplikasi menarik di dalam Facebook ialah membuat kuiz. Sesiapa sahaja yang mempunyai akaun Facebook boleh mencipta apa sahaja kuiz dengan hanya mengikuti aturan-aturan yang mudah. Kini, kedapatan lambakan bentuk kuiz yang tersedia dalam Facebook, dan sesetengah pengguna menjadi ketagih dengan kuiz-kuiz ini.
Dari sisi positif, aplikasi kuiz ini boleh dimanfaatkan sebagai satu medium dakwah yang menarik. Iaitu dengan mencipta kuiz-kuiz berbentuk ilmiah dan keagamaan. Sekurang-kurangnya pencipta kuiz boleh mempelajari skill membuat soalan yang berkesan dan pengguna yang menyertainya pula dapat mengulangkaji maklumat-maklumat yang mungkin sudah lama ditinggalkan.
Malangnya, kebebasan mencipta kuiz di Facebook telah disalahgunakan oleh sesetengah pengguna dengan membuat kuiz-kuiz yang boleh mencemarkan akidah dan kepercayaan. Antaranya kuiz horoskop, kuiz ramalan nasib, kuiz ramalan jodoh, kuiz ramalan di mana dan bila anda mati dan lain-lain. 

Golongan ini merupakan yang paling jujur dan boleh mempelajari dengan baik teknik diplomasi.
Tidakkah satu kejahilan tentang agama dan kebebalan yang melampau, apabila sikap seseorang insan boleh diketahui melalui ejaan namanya atau susunan tarikh lahirnya? Sejak bilakah Allah Taala menjadikan ejaan nama seseorang dan susunan tarikh lahir sebagai alamat bagi sifatnya?
Malah, terdapat juga kuiz-kuiz yang lebih dahsyat seperti kuiz meramalkan di mana dan bilakah anda mati. Berdasarkan soalan-soalan dalam kuiz seperti ini, saya percaya bahawa orang yang membuat kuiz ini hanya main-main sahaja. Tidak berdasarkan kepada mana-mana teori atau falsafah.

KEWAJIPAN MEMELIHARA AKIDAH
Berdepan dengan kemunculan tukang ramal dan ahli nujum moden di dalam Facebook, kita sebagai orang beriman wajib mempelajari dan memelihara akidah yang sahih. Agar dapat mengelak daripada kemurkaan Allah, dan membezakan antara hak dan batil.
Ramalan nasib, ramalan kematian, dan ramalan jodoh yang berasaskan kepada kaedah nama, warna kegemaran, dan seumpamanya adalah satu pencemaran dalam akidah Qadha’ dan Qadar. Kerana ilmu tentang perkara ghaib adalah hak mutlak Allah Taala, yang tidak dikongsikan dengan sesiapa pun kecuali yang dikhabarkan kepada rasul-rasulNya.
Allah menegaskan dalam Al-Quran:
عَالِمُ الْغَيْبِ فَلا يُظْهِرُ عَلَى غَيْبِهِ أَحَدًا إِلا مَنِ ارْتَضَى مِنْ رَسُولٍ
Maksudnya: “Tuhanlah sahaja yang mengetahui segala yang ghaib, maka Dia tidak memberitahu perkara ghaib yang diketahuiNya itu kepada sesiapapun. Melainkan kepada mana-mana Rasul yang di redaiNya. (Al-Jinn: 25-26).
HUKUM BERTANYA TUKANG RAMAL
Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam telah melarang umatnya daripada bertemu dengan tukang ramal, apatah lagi mempercayai ramalannya.
Sabda baginda:
من أتى عرافا فسأله عن شيء لم تقبل له صلاة أربعين ليلة
Maksudnya, “Sesiapa mendatangi tukang ramal lalu bertanyakan sesuatu kepadanya, maka tidak diterima sembahyang baginya selama empat puluh malam”. (Direkod oleh Muslim).
Di dalam hadis lain:
مَنْ أَتَى كَاهِنًا أَوْ عَرَّافًا فَصَدَّقَهُ بِمَا يَقُول فَقَدْ كَفَرَ بِمَا أُنْزِلَ عَلَى مُحَمَّد
Maksudnya, “Sesiapa mendatangi tukang ramal lalu mempercayai apa yang dikatakannya, maka dia telah kufur kepada apa yang diturunkan ke atas Muhammad”. (Direkod oleh Ashab Al-Sunan).
Mendatangi tukang ramal bukanlah satu kekufuran atau syirik secara mutlak. Menurut Syeikh Al-Utsaimin, ia boleh dibahagikan kepada tiga katagori.
Pertama: Orang yang datang kepada tukang ramal untuk bertanya ramalan sesuatu, tetapi tidak mempercayainya. Perbuatan ini adalah haram, dan balasannya ialah tidak diterima sembahyang selama 40 hari.
Kedua: Orang yang bertanya tukang ramal, dan mempercayai apa yang diramalnya. Perbuatan ini selain haram, ia menyebabkan jatuh kafir kepada Allah. Kerana mempercayai bahawa tukang ramal mengetahui perkara-perkara ghaib yang merupakan hak mutlak Allah. Ia juga satu bentuk mendustakan ayat-ayat Al-Quran yang menegaskan bahawa ilmu ghaib adalah kepunyaan Allah semata-mata.
Ketiga: Orang yang bertanya tukang ramal kerana maslahah untuk menyelidiki dakwaannya. Supaya dapat dijelaskan pendustaannya atau diambil tindakan terhadapnya. Tindakan ini adalah harus sebagaimana Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam pernah bertanya beberapa soalan terhadap Ibn Shoyyad.
Justeru, sebelum pengguna Facebook menyertai kuiz-kuiz ramalan, pastikan dulu dia termasuk dalam kategori manakah.

SEKADAR MAIN-MAIN
Sesetengah penagih kuiz-kuiz ini mempertahankan tindakan mereka dengan hujah kuiz-kuiz ramalan itu hanyalah satu bentuk permainan merehatkan minda sahaja, tanpa mempercayainya.
Sedarkah mereka bahawa dalam perkara Akidah, kita dilarang menjadikannya sebagai main-mainan dan olok-olokan? Bolehkah akidah tentang qadha dan qadar dijadikan main-mainan? Akidah bahawa Allah sahaja yang mengetahui perkara ghaib boleh dijadikan bahan mainan?
Di samping itu, adakah kita pasti kuiz-kuiz seperti itu langsung tidak memberi kesan kepada akidah pengguna Facebook yang rata-ratanya adalah remaja dan muda-mudi? Bagi saya, kuiz-kuiz ramalan di dalam Facebook adalah satu fitnah terhadap pengguna-pengguna Muslim, terutama mereka yang cetek ilmu agama.
Mereka yang bertanggungjawab mencipta kuiz-kuiz ini, hendaklah bertaubat kepada Allah kerana perbuatan mereka boleh membawa fitnah dan bencana kepada akidah orang Islam lain. Allah berfirman:
إِنَّ الَّذِينَ فَتَنُوا الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَتُوبُوا فَلَهُمْ عَذَابُ جَهَنَّمَ وَلَهُمْ عَذَابُ الْحَرِيقِ
Maksudnya, “Sesungguhnya orang-orang yang menimpakan bencana untuk memesongkan orang-orang lelaki yang beriman dan orang-orang perempuan yang beriman, kemudian mereka tidak bertaubat, maka mereka akan beroleh azab Neraka Jahanam dan mereka akan beroleh lagi azab api yang kuat membakar. (Al-Buruj: 10).

Nota kaki: 
Aku copy paste this article from http://abuumair1.wordpress.com....bukan ape..sekadar renungan dan berkongsi apa yang aku tau....Ya Allah ampunilah aku....

~Duk..Dap..Duk..Dap...~

Today is the day. My lovely hubby has an interview today. How must aku yang gelabah??..kenapa aku yg nerbes??nk nangis pun ade..adehhh...sakit plak perut ni. it's like i have a butterfly flying in my stomach.arggghhh..kenapa mcm ni!!!bukan aku yg interview laa...Mungkin ini bond yang ada antara aku ngan hubby. Dah namanya husband and wife...Apapun All the best for u honey...always pray for you....

Wednesday, August 11, 2010

Kidz Branded Outlet

Kidz Branded Outlet
Location : Plaza Masalam, Shah Alam




pemandangan yang menggegarkan jiwa....


Seriously, it makes me wanna have another baby. Just want to give her or him to wear these shoes. It's really cute.. honey, can we have another one?? ....hahaha..hanya kerana....



Aku baru je jumpa kedai ni. tahap kejakunan yang agak tinggi  bila nampak baju2 baby. Exspecially shoes untuk baby. Rasa macam nak ku kaut semua sekali. Mau menangis en hubby kalau tau. Nape la masa si iman kecik aku tak jumpa shoes mcm ni. Sesape yang dekat area shah alam, klu nk pegi ok la. Tak perlu oder online. dan ade yang lebih murah dari harga online...the price tag is quite affordable...mmg mmpu untuk di miliki....ttiba aku jd tukang promosi..tapi serius i like this shop very much....


Kenangan Dolu-Dolu

Hari pertama berpuasa.....mengingatkan aku kenangan berpuasa dulu. Semestinya masa zaman2 dara sunti. Bulan puasa bagi aku dulu bukan waktu untuk berehat atau bersenang lenang. Lepas sahur aku dah kena tolong mak buat kuih. Kalau aku kerja, sekurang2nya aku kena tolong siapkan 2 jenis kuih. Alaa..lebih2 pun 3 jek yang aku mampu buat. Lepas tu baru aku gi kerja. Balik kerja, kena tolong mak aku mengemas dapo yang agak lebih kurang sepahnya tu. Yela buat kuih dekat 10 jenis, mau x  bersepah. Dengan nak masak untuk berbuka lagi...Lagipun mmg keje masak untuk berbuka tu mmg keje aku. Mak dah penat buat kuih, so giliran aku plak ddk kat dapo. Kenkadang mak tolong gak anak dara dia ni. Sayang gak mak kat aku ek....Mana ade mak yang tak sayang anak...

Kalau aku cuti, dari pagi jejak ke malam rasanya tangan aku tak kering. Ye la...kesian kat mak aku nk buat semua tu. Ala..lagi pun aku buat kuih2 yg senang jek. Kuih kertas, kuih bakar, kuih bom, kole kacang..dan yang paling aku tak suke buat kuih karipap. serius aku tak suke. mencik pun ade. yela ..pada aku mcm tak habis2. bosan la wei...ooo...mkn suke..buat x suke..bleh plak gitu ek. Kuih tu mmg aku sub kat adek aku yg ppuan. Buat la ko sampai siap. Aku sentuh pun tak. Buruk perangai kakak ek. Ok ape..aku buat 4-5 jenis. Dia aku bagi sejenis je. Mmg special utk dia...

Dan yang paling mencabar kalau ayah aku ajak gi kebun. Petik sawit..Aku idak le metik buah yang tinggi. Angkat galah pun tak kuat. Aku cuma tolong petik pokok yang rendah2..angkat buah..kutip buah....mmg ade rupa pekebun la senang cakap..Adek aku yang ppuan dapat excuse..ayah aku cakap sbb nk tolong mak...mana aci..aku pun kena tolong mak gak...masa tulah pk yang ayah aku ni kejam...adehhhh...bayangkan aje la, sebelum gi kebun aku kena tolong mak aku buat kuih..balik dari kebun, sambung balik tolong mak aku. Entah datang mana kederat aku tu pun aku tak tau...

Tapi tulah..semua tu mendewasakan aku. Mengentalkan aku yang cengeng ni. Bekalan yang cukup berharga buat aku. Bila pikir2 balik, hebat gak aku ni. Walaupun org dok ngate aku ni lembek la, ape la...Citt..Meh buat ape yang aku kena buat dulu...Ade boleh???..Cakap bole la......Apepun aku bersyukur sebab aku dididik dgn kesusahan..amat aku bersyukur....masyeh mak ayah...

Tuesday, August 10, 2010

Tido Berbantalkan Lengan Suami

Dari bancian ke atas 10 ribu pasangan yang berkahwin (sumber kajian MOHEMA -) hanya kira-kira 45% sahaja isteri yang tidur berbantalkan lengan suami selepas 3 tahun berkahwin. Dan hanya tinggal 21.7% sahaja isteri yang masih tidur berbantalkan lengan suami selepas 10 tahun usia perkahwinan.

Tahukah kaum isteri, bahawa hormon bau phero yang di rembes dari ketiak lelaki/suami boleh mengaktifkan hormon wanita/isteri hingga mereka merasa damai dan tenang. Sebenarnya hampir 65% bau badan lelaki/suami datang dari celahan ketiak dimana kelenjar phero paling aktif.

Jadi para isteri semua, ketepikanlah bantal-bantal anda, tidurlah di atas lengan suami hingga ke pagi, hampirkan hidung di celahan ketiaknya, tidak di nafikan anda akan peroleh pengalaman yang cukup rilex dan tenang, ianya tanda bahawa bau phero suami anda sedang bertindak balas dengan kelenjar hormon anda. (pengalaman ini hanya perempuan sahaja yang tahu bertapa asyik dan rilexnya)...FAKTA....sirius....

Dan dari kajian itu juga menyatakan isteri yang tidur di atas lengan suami akan tidur lebih lena dan mencapai tahap 7 hingga 8 dalam tahap lena tidur.

Dan peringatan untuk lelaki/suami, jangalah shave ketiak anda togel, biarkan sedikit atau trim sikit aje bulu-bulu itu yang merupakan ejen penyebar bau phero yang di senangi wanita.

nota kaki :
i took this article from my email, donno la wether it's true or not. if it's true, moh le kita carik ketiak suami memasing....pastikan ianya jauh dari segala bau masam yg mungkin menyebabkan si isteri sesak napas....

~Bersahur~

BERSAHUR adalah amalan penting pada Ramadan. Bagi mereka yang hanya mengkaji ilmu fikah akan berkata: “Oh, bersahur hukumnya adalah sunat saja.” Andai kata hukum ini dikaitkan dengan hadis sahih, kita akan menyedari betapa pentingnya sahur ini walaupun hukumnya adalah sunat.

Rasulullah saw bersabda yang bermaksud : “Bersahurlah kamu kerana pada sahur itu ada berkat.” (Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Ahmad, Tirmizi, Nasai dan Ibn Majah). Melalui hadis ini, amalan bersahur dikaitkan dengan keberkatan dan keberkatan pula membawa makna rahmat, kebaikan serta restu Ilahi.

Amalan bangun sahur ini membezakan antara puasa orang Islam dengan puasa orang Yahudi dan Nasrani (ahli kitab). Hal ini disebut dalam sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Imam Muslim, yang bermaksud : “Perbezaan di antara puasa kami dengan puasa ahli kitab (Yahudi dan Nasrani) ialah adanya makan sahur.”


Sahur adalah satu rahmat dan berkat yang dikurniakan Allah ke atas umat Islam. Anjuran bersahur itu dapat dilihat lagi dalam hadis Nabi bermaksud: “Makanlah sahur, sekalipun dengan seteguk air.” (Hadis riwayat Ibnu Hibban)


Hadis tadi menunjukkan kepentingan bersahur kepada orang yang berpuasa walaupun makan atau minum dengan sedikit saja sekalipun dengan hanya seteguk air.


Dalam hadis lain, kelebihan ke atas orang yang bersahur itu ialah seperti sabda Rasulullah bermaksud: “Sesungguhnya Allah dan malaikatnya mengucapkan selawat (berdoa dan memohon daripada Allah akan keampunan dan keredaan) ke atas orang yang bersahur.” (Hadis riwayat At-Tabrani).


Selain disunatkan bersahur kita juga disunatkan untuk melambatkan waktu bersahur itu kerana amalan itu dilakukan oleh utusan Allah dan sahabat. Imam Ahmad meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Sentiasa umatku dalam kebaikan selama mereka mahu bersegera berbuka puasanya dan mengakhirkan makan sahurnya.”


Melewatkan sahur bermaksud bersahur ketika menghampiri waktu Subuh. Berkaitan perkara ini, Zaid bin Thabit pernah berkata: “Kami pernah bersahur bersama nabi, kemudian kami bangun untuk melakukan solat (Subuh).


Zaid ditanya : “Berapa lama masa antara kedua-duanya (yakni antara makan sahur dan solat Subuh)?” Berkata Zaid: “Sekadar membaca 50 ayat al-Quran.” (Hadis riwayat Bukhari)


Dalam kitab Nailul Authar, disebutkan Imam Ibn Abdil Bar berkata bahawa hadis yang menerangkan kepentingan menyegerakan berbuka puasa dan melewatkan sahur semuanya bertaraf sahih dan mutawatir.


Penekanan Nabi agar sahur dilewatkan dan tidak diabaikan amat signifikan lagi saintifik kerana ia menepati waktu bersarapan pagi. Kajian menunjukkan makanan paling utama dalam masa 24 jam ialah sarapan pagi.


BBC News pada 7 Mac 2003 melaporkan, bersarapan pagi penting untuk memelihara kesihatan seseorang berbanding mengambil makanan pada waktu lain. Kajian oleh Dr Mark Pereira dan rakannya dari Pusat Perubatan Harvard, mendapati mereka yang tidak bersarapan pagi berisiko tinggi menjadi gemuk, sakit jantung dan menghidap kencing manis.


Kajian sama juga menunjukkan, mereka yang sentiasa bersarapan pagi menanggung risiko 50 peratus lebih rendah diserang masalah kesihatan berkaitan lebihan kadar gula dalam darah berbanding yang jarang bersarapan pagi. Hal ini menjadi lebih penting kepada kanak-kanak yang berpuasa. Ini kerana kesan kanak-kanak meninggalkan sarapan pagi adalah lebih negatif disebabkan tubuh mereka yang kecil.


Kajian terkini menunjukkan apabila glukosa dalam darah menurun selepas bangun tidur dan keadaan ini berterusan kerana tidak bersarapan pagi, kanak-kanak akan menghadapi masalah memberi tumpuan kepada pelajaran.


Tambahan daripada itu, satu kajian oleh Dr Theresa Nicklas dari Kolej Perubatan Baylor dan rakannya ke atas 700 pelajar di Louisiana, menunjukkan mereka yang tidak bersarapan pagi menanggung risiko dua kali ganda mengalami kekurangan zat besi dalam darah. Keadaan ini akan menyebabkan penyakit anemia (penyakit berkaitan kekurangan hemoglobin dalam darah). Hal ini dilaporkan oleh Kerry Neville dari Chicago Tribune pada 24 September 2001.


Justeru, secara umumnya, mereka yang berpuasa tanpa mengabaikan sahur, tidak akan mendapat kemudaratan daripada puasa mereka berdasarkan kajian itu. Lebih daripada itu, bersahur adalah ibadah kerana ia adalah sunnah dan waktu sahur juga masa yang dipenuhi keberkatan.


Allah berfirman bermaksud: “Katakanlah, Mahukah aku khabarkan kepadamu apa yang lebih baik daripada yang demikian itu? Bagi mereka yang bertakwa, ada syurga di sisi Tuhan mereka yang mengalir di bawahnya sungai-sungai. Mereka kekal dalamnya. Mereka juga dikurniakan isteri-isteri yang suci serta mendapat keredhaan Allah. Dan Allah Maha Melihat akan hamba-hamba- Nya. (Iaitu) orang yang berdoa, Ya Tuhan kami sesungguhnya kami telah beriman, maka ampunilah dosa kami dan peliharalah kami daripada seksa neraka. (Merekalah) orang yang sabar, yang benar, yang taat, yang menafkahkan hartanya di jalan Allah dan yang memohon ampun pada waktu sahur.” (Surah Ali Imran, ayat 15 hingga 17) 

 

Nota kaki:

So, rerajinkanlah diri untuk bersahur. Susah nak bangun???..pasang la jam loceng kiri dan kanan telinga tu. Klu x bleh bgn gak, tdo dalam bilik air. Pasang alarm..tepat kul 4.30 pastikan shower terpasang...tak bangun gak???..dah... takyah la jadik orang....

~Selamat Berpuasa~


Salam Ramadhan dari saya dan Family...

Esok bermulalah hari menempuh pelbagai dugaan dan godaan. Selamat berpuasa bagi yang berpuasa dan yang tak posa tu, pepandai la hormat mereka yang berpuasa. .......Moga ramadhan kali ini lebih diberkati dan dirahmati..aminnn...

Monday, August 9, 2010

Kenapa aKu Yang Berdebar..

Orang lain yang nak interview, aku plak yang terlebih nebes. Ngalahkan aku yang nak masuk bilik interview...Adehh...sejak aku dapat tau en asben dpt interview, aku yang dok sakit perut, bdebar bagai. Dia relax je....Ya Allah kau permudahkan la dia....Aku tak de upaya nk tolong dia. Kabel???...kabel tepon ade la...ndak??..xdenya nk guna kabel2 bagai. Pandai la dia menjawab nnt. Cuma aku doakan yang terbaik untuk dia. Aku cuma mohon dipermudahkan segala urusan dia nnt. Syukur Alhamdulillah kiranya rezeki menyebelahi hubby. Yang terbaik untuk dia... Aminnn...

Pembantu Baruku...

Bukan senang sekarang nak ade pembantu rumah sekarang ni. Mahal pun yek..Banyak songeh pun ye gak....Dan ini pembantu  baruku...ini pun keje sementara. Ikut dan. Ape yng dia nak buat, dia buat..dan kadang2 aku yang kena marah. Ade ke patutt??...Mcm  biasalah..dia mmg suke kalau tolong aku lipat kain...mmg pepadah rajin anak daraku ni. ..dan dia hanya akan lipat baju dia je. Ye la baju diakan semua kecik2. Yang besar2 semua tolak kat aku. Takpelah nak...janji awak nk tolong mama awak ni..Terharu  la plak ttiba..sob..sob...

sedang tekun melipat kain..

kesungguhan itu penting ye...

pantang bila dgr mama amik gambar...

penat berdiri, ddk la plak...

Inilah hasilnya...boleh tahan la jugak...ttiba kembang ati  aku. Tak sangka buah hati aku ni pandai  lipat kain. bleh kasi train lebey sikit...nnt bleh bagi sebakul kain kasi dia lipat...senang keje aku...ape malas punya mak daaa...

Shopping Raya Sebelum Puasa

Sejak aku beranak kecik, mmg aku dah tetapkan..nak shopping baju raya mesti sebelum puasa. Orang kata belum puasa dah sibuk beli baju raya pun aku tak kisah. Aku malas nak bersesak bulan2 posa ni. yela...kalau ikut emosi bershopping aku, mmg aku tak kisah. Tapi kena gak aku amik kira emosi yang lain. tak pasal2 ada yang emosi nnt. Tak ke naya. Tak memasal ade yang beraya tak berbaju raya. So untuk itu aku kena amik langkah2 keselamatan lebih awal. Baju anak dara aku dah ku belikan awal2. Ni tinggal baju omak ngan apaknya je ni...seawal pagi kononnnya nak gerak gi Kl maka dengan kesempatan yg ada, ku siapkan bekal utk hubby..



Pagi tu aku tak berapa nak rajin nak masak . so aku buatkan sandwich daging je la......yelah umah aku ngan kl jauh gak...45minit..untung klu x jammed...klu jammed mau sangkut sejam lebey.....sambil en asben drive aku pun suapkan aje la..janji dia kenyang. senang keje aku nk menyopping nnt. Uikkk..kene jaga tu. Org lapo ni kenkadang lain pesennya. so..apalagi..kenyangkan aje perutnya itu..sampai KL...mak aiiiii..orang punyalah ramai. yelah mgkin mcm aku gak nk buat persiapan awal. malas nak bersesak dibulan posa yg penuh dgn cabaran tu. jenuh gak la nk cari baju aku ngan apaknya ni. nasib baik la angin en asben baik...kalau x, mimpikan aje nk berjalan kaki kehulu kehilir cari baju raya. At last jumpa gak apa yang di cari. complete semua sekali. baju en asben sekali. senang aku. tak yah pk2 nak buat baju bagai. beli siap sudahh..lagi jimat rasanya...

sampai kat maju Junction, nampak plak mesin urut badan, apalagi...dan2 terus ddk...nikmatnya badan dan kaki diurut. aku minta kat hubby sejibik kerusi ni...dan2 tepuk dahi....pening pale dia dengokan permintaan merapu aku ni ..ala.. kata sayang :))...

Sunday, August 8, 2010

Bila Cinta -Lagenda Budak Setan

'Bila Cinta' Lagenda Budak Setan Sountrack
Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Di tinggalkan cinta masa lalu
Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Dan ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkan ku
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku memilih
Cinta yang fana
Perginya dirimu
Merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Dalam harapan
Layankan perasaan jap dgn lagu ni. Tak dapat tgk movienye dapat layan lagunya pun ok. ya...aku dulu peminat giler novel 'lagenda budak setan' ni. dari novelnya sekeping2..sampai di compilekan jadi setebal2 tidak, semua aku dah baca. siap bleh feeling2 yang aku ni 'ayu'..walaupun tak berapa nak ayu sangat.ntah sape plak aku nak jadikan 'akashah' nye. sebab tu bila aku layan lagu ni aku bleh ingat sejibik2 apa yg aku dok baca dulu. rasanya dulu aku ada novel2 tu. tapi ntah kemana hilangnya yek...dah kena humban kot...tak silap aku, aku baca novel tu berulang2 kali...tak bosan ker??...ntah le..org kata klu dah suka, baca beribu kali pun aku tak kisah. dan bila cerita ni kluar, nak kata xcited tgk, tak jugak. sebab aku dah tahu jalan ceritanya. dari si 'ayu' tu sekolah sampai dia mati. kesian betul si 'ayu' tu la..isk..isk.. sangat sedey itu cerita....
yang ada kat aku sekarang, one and only 'kasyah...lagenda berakhir'. itupun tak abis baca. konflik memanjang. banyak giler kesinambungan cerita ni. kalah telenovela venezuela, indonesia yang beratus episod tu...makan bertahun nak abis tgk....tupun aku rasa ramai yg dok manggung kepala nengok...termasuk aku la tu...tp itu dulu ye..sekarang tidak lagi..kuasa la plak aku nak dok nunggu tiap episod....tak kuasa dahhh...

Thursday, August 5, 2010

Bila Alisha Mula Kreatif



Kreatifkan??...aku tak pakaikan..dia yang pakai sendiri. dan aku rasa dia sangat comel dalam keadaan begitu. Dan ape yang dipakai dikepala itu seluar ye..diulangi sekali lagi, S.E.L.U.A.R!!. Disuruh pakai seluar tak mau. Ntah mana di campak seluarnya tu. yang diambil cuma seluar lain. mana yang berkenan pada mata dia, itulah yang diambil. tapi ntah dari mana datang idea pakai seluar kat pala itu, aku tak tau.

yang aku perasan lama gak dia kehulu kehilir pakai seluar atas kepala tu...mungkin dia rasa dia comel dan aku akui itu walaupunnnn...bila aku suruh tanggalkan, pandai x bagi plak...yolah nak, mama layankan aje. Mama tgk tv sambil mkn kuaci, si ayah dah belayar ke lautan hindi dan si anak jd peragawati.

bila dh penat catwalk, duduk la dia main kuaci. aku cuma pesan jgn sepahkan. tu yang terus duduk. kalau x, jangan harap. tapi yang penting, 'scaft' kat kepala tu tetap maintain k. kata modelll....

Sonymu bukan Sony ku


Apelah kekdahnya nengok tv sampai canggini. ini bukan sesi ayah nak tengok bola, mama nak tengok drama ye. Ini bahana tv rosak....Aku tak tau la ape kena dengan tv tu. aku nk menyebut pun x berapa nak pandai. yang pasti kalau bukak, mau berpinar mata tengok. makanya terpaksalah bwk turun tv lagi satu. tu yang tgk tv sampai 2. tapi satu je yang boleh pakai yang lagi satu, buat tayangan je.

Tepuk dahi gak la laki aku bila tau tv tu rosak. dan lagi menepuk dari secara bertubi2 lagi bila tanya kat kedai jual tv kalau repair serupa beli baru. Aiyakk...jangkanya duitnya berkepuk2. Tapi kalu tiap 2 tahun kena tukar, mau aku bukak kedai jual tv terpakai. Kalau ikut warranty mmg dah abis. tapi nasib baiklah uncle seng heng cover lagi setahun. so, selamat la $$$$ laki aku. dan dana tu bleh di salurkan kepada aku...nyeh..nyeh...amboi...keluar mulut naga, masuk mulut buaya plak ek..

so sekarang cuma tunggu mr sony datang btl kan aje. Selagi tv tu kat bawah, x senang mata aku nk tgk tv. ade je gangguan. macam tgk cd cetak rompak pun ade. ttiba bleh muncul kepala budak...kenkadang x nampak tv langsung. nampak badan budak je...gangguan emosi sungguh...

Penangan Durian


Aku bukan penggemar durian..kalau setakat buat geli-geli kat tekak ni ok la . Kalau dulu mungkin ye kot. Tapi lepas aku pregnant terus xleh nak layan sgt. Makan aje terus mabuk. Yang muntah la...yang pening la..yang mcm nk pitam la...macam2. kalau dulu berguni pun aku boleh telan. Ini beli pun atas petrmintaan en asben. aku layankan aje. Aku paling tak suke beli durian. tak suke..tak sukeee...keikhlasan maniaga sesetengah tokey durian ni agak kurang. ke takde. Yang aku tegur ni bukan semua. tapi sesetengah. tak dan nak pilih, dia dah pilihkan. dah tu dan2 dia tebuk. pastu bila tak jadik amik nk marah plak...Aikkk...apasal nk marah..aku tak pilih...aku baru tengok. sape soh tebuk...dalam hangin2 pun beli gak la 2 bijik...buy 2 free 1..katanya..layankan aje la...Sampai umah, terus en asben bentangkan untuk aku...wahhh..dia tukang bukak, aku tukang ngap. last2 aku yang tersadap..


Lepas makan, mulalah kepala aku buat hal...orang kata, minum air guna tampuk durian. Aku pun buat la....makin ngeng lagi ade aku rasa. lagipun petua tu untuk hilangkan panas, bukan nk ilangkan pening sbb mkn durian. Bergoyang aku kejap sebab penangan durian ni.....huhu...peringatan buat aku : Lenkali makan tu beringat..jangan main bedal aje.....